Het examen

U kunt pas een praktijkexamen voor het C rijbewijs, als u de theorieonderdelen RV1 light en R2C/V2C heeft behaald (en u bent medisch goedgekeurd). Het theorie- onderdeel V3C dient u wel te behalen voor de code 95 aantekening op uw rijbewijs, maar is niet noodzakelijk om het praktijkexamen C te kunnen afleggen. Ook de praktische toets en de toets besloten terrein zijn verplichte onderdelen om een code 95 te krijgen. 

Het examen begint met de voorbereiding en controle van het voertuig en de papieren (kenteken en rijbewijs). Daarna rijdt u binnen en buiten de bebouwde kom op verschillen weg soorten. Tijdens het examen moet u aantonen het voertuig in alle facetten onder uitlopende omstandigheden te beheersen. Belangrijk onderdeel van het examen zijn de bijzondere verrichtingen, zoals een bocht achteruitrijden en aanrijden van laaddeur.  

De examinator bepaalt de plaats waar u heen rijdt. Voor het plannen van uw route mag u een kaart gebruiken of een navigatiesysteem. Als u de locatie niet bereikt is dat geen ramp. Het gaat erom dat u laat zien dat u zelf veilige en verantwoordelijk keuzes maakt in het verkeer. Het examen duurt maximaal 85 minuten. 

Klik hier om terug te gaan naar de vorige pagina