Brommobiel

Voor het besturen van een brommobiel heeft u minimaal een AM4-rijbewijs nodig. Het AM certificaat wordt ook wel het bromfietsrijbewijs genoemd. Het AM4 certificaat is hieraan gelijk, maar speciaal bedoeld voor de 45 km auto bestuurders. De toegevoegde 4 staat namelijk voor vierwieler. Zonder in het bezit te zijn van een van deze papiertjes mag u helaas geen brommobiel besturen! 

Als uw A- of B-rijbewijs niet meer verlengd wordt door het CBR behoudt u het recht op het AM-rijbewijs. Bij uw plaatselijke gemeente kunt dit AM-rijbewijs zonder problemen aanvragen! Zo kunt u, ondanks dat uw autorijbewijs niet meer geldig is, toch mobiel blijven, zonder dat u hier opnieuw examen voor hoeft te doen!

Als uw rijbewijs is ingevorderd door de agent, moet u ook voor het verkrijgen van het AM-rijbewijs een rijproef bij het CBR doen.

Heeft u nooit een B- (Auto) of A-rijbewijs (Motor) gehad, dan moet u een examen afleggen bij het CBR om het AM-rijbewijs te krijgen. Dit examen bestaat sinds 1 maart 2010 uit een theorie gedeelte en een praktijk gedeelte. Het praktische gedeelte wordt voor het AM4 certificaat speciaal in een brommobiel afgelegd.

Let op! Een gehandicapten voertuig is niet hetzelfde als een brommobiel.  Indien je een gehandicapten voertuig wilt rijden gelden er andere regels.